Ijsbad: 5 redenen waarom een ijsbad je boost en dit blijft nawerken

ijsbad boost je lichaam en mind

Een ijsbad nemen, is dat iets wat je al ervaren hebt? Of staat het nog op je wishlist?

Een ijsbad nemen is de laatste tijd echt meer en meer een hype aan het worden. Het is dan ook een interventie die ik geregeld aanraad om een echte boost voor je lichaam en mind teweeg te brengen.

Een ijsbad heeft nog meer voordelen, maar die lees je hieronder nog.

Wie wil niet het leven leiden waar je eigen keuzes, je eigen optimale energie en gezondheid, kortom je eigen oerkracht centraal staan?

Met andere woorden het leiden van een leven vol potentieel!

Momenteel leven we in een tijd die verwarrend en rusteloos aanvoelt.  Misschien kan je je hierin herkennen of  heb je het al van mensen uit je omgeving vernomen.

Tijdens deze onrustige tijden kan je wel controle over jezelf en je gezondheid nemen, maar dit vraagt wel om de nodige energie en volharding. En laat het nu de energie zijn waar het bij de meeste echt ontbreekt.

Merk je dat je drive  soms weg is of dat je batterij niet meer opgeladen geraakt, laat je dan begeleiden om je gezondheid terug in handen te nemen.

Wat doet een ijsbad nu met je?

Blootstelling aan koude heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen die het met zich mee kan brengen.  Misschien wil jij ook dit ijsbad introduceren tot je nieuwe lifestyle?

In begin vraagt het wel wat moed en doorzettingsvermogen om het in je routine ingebakken te krijgen. Eenmaal dat je het ijsbad aan je routine hebt toegevoegd, ga je merken dat je  het bijna niet meer kan missen. Je voelt je helemaal herboren. 

Vooraleer je hiermee start, laat je je best begeleiden, want koude is niet voor iedereen aan te raden.

5 redenen waarom een ijsbad verkwikkend kan zijn voor je:

  1. Versterking van het immuunsysteem: de blootstelling aan een ijsbad kan de activiteit van het immuunsysteem verhogen. De koude therapie kan de productie van witte bloedcellen stimuleren en dit helpt om infecties en ziekten te bestrijden. De verbeterde doorbloeding die hiermee gepaard gaat, gaat de “slechte”cellen beter opruimen en doet hierdoor de ontstekingen afnemen. Even een acute stressor voor het immuunsysteem introduceren om komaf te maken met de chronische laaggradige ontstekingen.

 

  1. Stimulatie van bruin vetweefsel:  Bruin vetweefsel is in staat om overtollig vet en glucose te verbranden om warmte te genereren. Dit kan je helpen om je gewicht beter te beheersen en je terug metabool flexibel te maken. Wit vetweefsel slaat energie op en zorgt voor laaggradige ontstekingen als deze teveel aanwezig is.

 

  1. Verbetering van bloedglucosewaarden: Het zorgt ervoor dat je rollercoaster van de bloedglucose waarden wordt afgevlakt. Stabielere bloedglucosewaarden op een lager niveau helpen de hersenen om zichzelf te blijven voorzien van energie. Je gaat merken dat je besluitvaardigheidscapaciteit toegenomen is.

 

  1. Veerkracht verbetert : Koude blootstelling kan helpen bij het verminderen van de chronische stress die je ervaart. Het activeert het zogenaamde “koude-shockeiwit” dat betrokken is bij het reguleren van de stressrespons van het lichaam. Je wordt met het ijsbad letterlijk uit je comfortzone gehaald.

 

  1. Positieve impact op je microbioom: door een ijsbad te nemen ga je je insulinegevoeligheid boosten, waardoor je meer energie gaat ervaren.

 

Er is wel een belangrijke Side note hieraan!!!

Het is belangrijk op te merken dat blootstelling aan koude niet voor iedereen geschikt is.  Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je deze op eigen houtje inlast.

Laat je begeleiden door een gecertifieerd persoon, die de voordelen en de risico’s goed kan inschatten. Iemand die de intermittent living aspecten door en door kent en je kan aanraden met welke je best aan de slag gaat en hoe je deze opbouwt.