5 tips om komaf te maken met een rollercoaster van een bloedsuikerspiegel
rollercoaster , overkop wat ik gebruik om de bloedsuikerspiegel weer te geven

Wil jij ook komaf maken met een rollercoaster van een bloedsuikerspiegel?

Dan ben je hier aan het goede adres. Ik neem je hieronder mee hoe je ervoor kan zorgen dat een stabielere bloedsuikerspiegel bereikt.

Ga aan de slag met deze 5 tips en ervaar wat voor voordelen een stabielere bloedsuikerspiegel heeft op je lichaam.

Waar werk je dus naar toe als je een stabielere bloedsuikerspiegel hebt?

Je gaat merken dat

  • je veel meer energie gaat krijgen,
  • je minder moodswings ervaart
  • je mentale flexibiliteit stijgt
  • je kan je gewicht stabieler houden
  • minder of geen cravings
  • lager risico op diabetes type 2

Dus we starten hier direct met de 5 tips waar je alvast mee kan starten?

Tip 1: reduceer de toegevoegde suikers

Misschien is het handig dat ik hier even aan haal wat toegevoegde suikers zijn en wat het verschil is met natuurlijke suikers.

Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature voorkomen in een product. De bekendste zijn hiervan natuurlijk : 

  • fruitsuiker ( fructose)
  • melksuiker ( lactose)
  • granen bevatten ook wel wat suikers

Deze suikers staan niet op zichzelf en zijn meestal ook gebonden aan vezels, eiwitten of gezonde vetten. Aangezien ze van nature voorkomen, is hun impact op onze bloedsuikerspiegel minder groot. Natuurlijk zijn er wel limieten op deze inname.

Toegevoegde suikers zijn suikers die door menselijke interactie zijn toegevoegd. Industrieel dus en meestal om andere bestanddelen te compenseren of je er gewoon verslaafd aan laten zijn.

Hoe kan je deze herkennen? Door de ingrediënten op het etiket te lezen. In de voedingswaardetabel zie je niet direct het onderscheid of het gaat om natuurlijke of toegevoegde suikers.  

Tip 2: Drink geen suikers

Hiermee bedoel ik dat je ervoor dient te zorgen dat je drankjes die je drinkt, niet overladen zijn met suikers.  Het gaat hier niet enkel en alleen om het drinken van frisdrank, maar ook eiwitshakes en smoothies behoren hier toe. 

Vele fitnessdrankjes of proteïneshaker bevatten heel veel toegevoegde suikers, wat ervoor zorgt dat de drang naar suikers/zoet heel de dag door blijft doorgaan. Bekijk hier met veel aandacht ook de ingrediëntenlijst.

let ook op met het drinken van smoothies, zelf gemaakt of gekocht. Wanneer deze enkel uit fruit bestaan, krijg je op korte tijd heel veel fructose ( niet gebonden aan vezels ) binnen in je lichaam. Dit is een heel andere manier dan het eten van hetzelfde aantal stukken fruit

Tip 3: Meer bewegen

Wanneer je genoeg beweegt overdag, zorg je er zelf voor dat je cellen flexibeler zijn om meer insuline op te nemen. Ze zijn dus gevoeliger voor insuline, wat maakt dat het teveel aan insuline niet allemaal opgeslagen wordt in vetcellen.

Tip 4: Goede nachtrust

Dit is een effect dat in 2 richtingen speelt. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je minder goed recupereert en dat je cellen dus minder gevoelig worden voor insuline. Dit houdt in dat er meer glucose in je bloedbaan blijft circuleren, waardoor je meer rollercoaster gevoel krijgt. Door een slechte nachtrust maak je ook meer stresshormonen aan, waardoor de rust ook minder terugkeert in je lichaam. Natuurlijk als je teveel suikers hebt gegeten voor het slapen gaan, blijft deze bloedsuikerspiegel zijn gangetje gaan de eerste uren van de nacht. Hierdoor slaap je minder snel in of zijn je nachten doorbroken

Tip 5: Beperk de chronische stress.

Chronische stress wilt zeggen stress die te lang duurt. Stress-assen die full continu aanstaan en die geen tijd krijgen om even afgezet te worden of tot rust te komen. Hierdoor worden ook veel meer stresshormonen geproduceerd. Deze stresshormonen dragen dan ook bij tot een rollercoaster van een bloedsuikerspiegel. Ook malen in je hoofd gedurende de nacht is hier een mooi voorbeeld van. 

Las dus geregeld een rust momentje in en focus bijvoorbeeld op je ademhaling. Door enkele minuten te focussen op je buikademhaling, voel je de stress langzaam wegvloeien. 

Voila, ga aan de slag met deze 5 tips om komaf te maken met de rollercoaster van een bloedsuikerspiegel. 

Loop je ergens vast, aarzel dan zeker niet om met me contact op te nemen of neem deel aan het groepstraject 

Voeg je header hier toe5 tips om komaf te maken met een rollercoaster van een bloedsuikerspiegel