Wat is Orthomoleculaire Therapie volgens kPNI?

Orthomoleculaire therapie, een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde. Je hebt er vast al van gehoord, maar wat is orthomoleculaire therapie nou eigenlijk, en wat doet een orthomoleculair therapeut precies? Ik bied je graag wat helderheid.

Het woord ‘orthomoleculair’ kan opgesplitst worden in twee delen:

  • Orthos: afkomstig uit het Grieks en betekent ‘juist’, ‘recht’ of ‘gezond’.
  • Moleculair: verwijst naar moleculen. Een molecuul is het kleinste deeltje van een stof dat de chemische eigenschappen van die stof nog bezit.

Het doel is om een optimale concentratie voedingsstoffen in je lichaam te realiseren zodat je lichaam optimaal kan functioneren. 

In de orthomoleculaire geneeskunde gaat men op zoek naar dieper gelegen oorzaken van symptomen of klachten om vervolgens ons lichaam terug de kracht de geven zichzelf te herstellen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende pijlers van gezondheid: voeding, beweging, lifestyle (waaronder bioritme en stress, …) en eventueel suppletie van natuurlijke nutriënten.

molecular

“It’s all about energy “ – Leo Pruimboom

In ons lichaam draait alles rond energie. Het lichaam streeft ernaar om op een flexibele manier altijd een balans of homeostase te bereiken. Wanneer ons lichaam klachten of symptomen begint te vertonen, geeft het ons dus eigenlijk een signaal om ons duidelijk te maken dat er ergens een energietekort is opgetreden. En als we dat eenmaal weten, dan kunnen we het ook aanpakken!

Full body
 

Orthomoleculaire therapie volgens de kPNI 

 

Ik werk binnen mijn praktijk volgens klinische Psycho-Neuro-Immunologie, afgekort kPNI.

De kPNI bestudeert hoe het lichaam als geheel functioneert. Het is de wetenschap in praktische toepassing binnen de gezondheidszorg.

KPNI houdt zich bezig met de interacties tussen de verschillende systemen (de psyche, het neurologisch systeem, het immunologisch systeem en het hormonale systeem) onderling.

Alle systemen in ons lichaam werken heel nauw samen. Organen en systemen communiceren met elkaar. Een hyperactiviteit van één systeem heeft een onder activiteit van een ander systeem tot gevolg. Een gezond lichaam vraagt dus om de nodige flexibiliteit om zich constant aan te passen.

Als Orthomoleculair therapeut volgens de kPNI ga ik op zoek naar de oorzaak/oorzaken van symptomen/ klachten waarmee je worstelt. Ik bekijk hierbij onder andere de wisselwerking tussen het brein, het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel. Ook de omgeving ( stress, slechte voeding, slechte slaap, gifstoffen, ….) waarin je je bevindt, is heel belangrijk om de klacht aan te pakken, want ook hier kan een belangrijke oorzaak van disbalans liggen.

Ik beschouw mezelf als een puzzelaar.  Ik bekijk JOU als één groot geheel; als één grote puzzel. Met een uitgebreide analyse verzamel ik alle stukjes van jouw puzzel en zorg ik er vervolgens voor dat al je puzzelstukjes op de juiste manier in elkaar passen. Ik bekijk dus niet enkel dat ene stukje, die ene klacht of dat enkele symptoom, waar jij momenteel mee worstelt, maar ook hoe alles met elkaar in verbinding staat. Ik ga op zoek naar de oorzaak waarom dat ene stukje niet in het geheel past en waar  in het verleden mogelijks een foutje is geslopen.

De kPNI sluit goed aan bij de inzichten uit de natuurgeneeskunde, de orthomoleculaire geneeskunde en zelfs bij de oosterse geneeswijzen.