De Onverslaanbare 5 : Waarom zuurdesembrood de betere keuze is voor je gezondheid

Zuurdesem brood: hoe je met voeding aan de slag kan gaan

Zuurdesembrood is dit de betere keuze voor je gezondheid? Zuurdesembrood staat de laatste jaren, meer en meer in de kijker.

En is dit dan ook terecht?

Brood trekt de kar. Ik hoor het geregeld tijdens gesprekken.

Brood komt bij een groot deel van de mensen minstens 1 keer per dag op tafel. Het is dan ook blijkbaar 1 van de moeilijkste maaltijden waarvoor mensen inspiratie missen om dit weg te laten,

Brood maakt al eeuwenlang een belangrijk onderdeel uit van ons voedingspatroon. Vandaag de dag zijn er broden in allerlei soorten en maten te verkrijgen.

Het traditionele broodrecept is door de jaren heen veranderd. De meeste bakkers maken nu gebruik van gist. Toch keren aantal bakkers terug van gist naar zuurdesem als rijsfactor.

Zuurdesem brood wordt gemaakt van zuurdesemstarter, wat een mengsel is van water en gefermenteerde bloem.

Dit type brood heeft in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.

Hieronder bespreek ik een 5 tal voordelen van het eten van zuurdesembrood

1. Verbeterde spijsvertering

Zuurdesem brood wordt gemaakt door de fermentatie van bloem met behulp van lactobacillen en gist, wat resulteert in een zuurdesemstarter. Dit fermentatieproces helpt bij de afbraak van gluten en fytinezuur, waardoor het brood lichter verteerbaar wordt voor de meeste mensen. Een lager fytaatgehalte verhoogt de opname van mineralen, waardoor zuurdesembrood voedzamer is dan gewoon brood. Opgelet voor patiënten die coeliakie hebben. Deze kunnen zuurdesembrood niet verdragen aangezien er nog gluten aanwezig zijn.

2. Lager glycemisch index (GI)

Een lager glycemisch index betekent dat de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt na het eten van het voedsel. De post-prandiale dip blijft hierdoor ook achterwege. Zuurdesem brood heeft een lagere GI in vergelijking met gewoon brood, wat het een betere keuze maakt voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden.

3. Rijk aan voedingsstoffen

Door de fermentatie van zuurdesem brood worden de voedingsstoffen in de bloem beter opgenomen. Hierdoor bevat zuurdesem brood meer vitaminen en mineralen in vergelijking met gewoon brood.

4. Betere opname van mineralen

Het fermentatieproces breekt fytinezuur af, wat ervoor zorgt dat mineralen zoals ijzer, zink en magnesium beter worden opgenomen door het lichaam.

5. Helpt bij de controle van bloedsuikerspiegel

De lagere GI van zuurdesem brood helpt bij het voorkomen van snelle stijgingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor het een goede keuze is voor mensen met diabetes of insulineresistentie.

Conclusie

Zuurdesem brood biedt een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde spijsvertering, een lagere GI, een hogere opname van voedingsstoffen en antioxidanten, en een betere verdraagbaarheid voor sommige mensen met glutenintolerantie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle zuurdesembroden hetzelfde zijn en dat sommige commerciële varianten mogelijk niet alle voordelen bieden die hierboven zijn genoemd. Als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van zuurdesem brood, is het het beste om te kiezen voor een versie die is gemaakt met natuurlijke zuurdesemstarter en biologische ingrediënten.

kom zeker 1 van de workshops volgen. 

De eerste volgende zuurdesemworkshop, is 24 maart 2024. Nog 1 plaats vrij