5 tips om minimaal 250 gram groenten per dag te eten.

In deze blog neem ik je mee waarom het zo belangrijk is om minstens 250 gram groenten per dag te eten. 

Je krijgt alvast 5 tips aangereikt hoe je minimaal 250gram ( liefst meer) groenten per dag aan je menu kan toevoegen. 

Waarom minimaal 250 gram?

Ik spreek hier van minimaal 250 gram, omdat dit het gewicht is wat door de Hoge Gezondheidsraad aan geraden wordt om gezond te blijven. Dit is voor mij wel het strikte minimum waaraan je als volwassene dient te voldoen om je gezondheid te onderhouden. 

Een hoeveelheid van 400 gram groenten per dag per persoon is meer aangewezen.

Bouw de inname van groenten stelselmatig op, zodat je darmen hieraan kunnen wennen.

Varieer tussen verschillende soorten groenten en hun bereidingswijze (rauw of gestoomd)

Hoeveel is 250 gram groenten?

250gram groenten gaat om de hoeveelheid geschilde klaargemaakte groenten. Houd er dus rekening mee dat sommige groenten in massa afnemen na het klaarmaken.

Het eten van groenten heeft heel veel voordelen voor de gezondheid : 

– verkleint de kans op hart- en vaatziekten

– minder kans op obesitas, aangezien het zorgt voor betere verzadiging

– vermindert de kans op constipatie 

– verhoogt je weerstand, beter gezondheid

– stabielere bloedsuikerspiegel

-… 

TIP 1: voeg rauwkost toe aan je lunch

Deze tip is heel eenvoudig toe te passen. Ook gemakkelijk bij kinderen. Voeg aan je huidige lunch extra rauwkost toe ( wortelen, paprika, tomaten, komkommer, rode biet, radijsjes, bloemkool,…) 

Deze tip is niet eenvoudig en vraagt niet om extra handelingen.

TIP 2: maak een dikkere soep 

Zeker een aanrader voor alle seizoenen. Maak een lekkere dikke soep vol groenten. Reken ongeveer 400 gram groenten per liter soep. Neem deze portie mee als lunch of eet het als ontbijt. Extra hoeveelheid groenten zijn zo gemakkelijk bereikt.

Tip 3:  Geef groenten een prominente rol op je bord.

Start de menuplanning door je focus te veranderen naar de groentekeuze.  Eerst groenten kiezen dan eiwitbron en dan gezonde vetten toe te voegen. 

Tip 4:  Maak een lekkere groentepuree.

Door een puree te maken waar  je de verhouding verandert naar 3/4 groenten en 1/4 aardappelen kan je geheel onbewust de hoeveelheid groenten per persoon heel gemakkelijk verhogen.  Zorg er wel voor dat je de groenten stoomt, zodat je niet alle vitaminen en mineralen met het koolwater weggiet. Gebruik een stamper om je puree te maken, zodat je niet alle vezels kapot gemaakt worden door de mixer.

Tip5: verwerk groenten in sauzen

Spaghettisaus is de ideale saus om vol extra groenten te steken. Of maak een spaghettisaus op basis van paprika ipv tomaat

Maak je eigen pesto, ook hierin kan je veel lekkere groenten in meenemen bv. Boerenkool, spinazie, paprika,…

Vervang de bechamelsaus door een bloemkoolsaus ( heel gemakkelijk te maken door een bloemkool te stomen en hieraan plantaardige melk toe te voegen en deze te mixen)

Zorg dus altijd ervoor dat je diepvriesgroenten in voorraad hebt, zo heb je geen excuus om geen groenten te eten. Let er wel op dat hieraan geen sauzen of smaakstoffen zijn toegevoegd.

Heb je geen idee hoe je moet variëren in groenten of je hiermee aan de slag kan gaan, aarzel zeker niet om met me contact op te nemen. Ik begeleid je graag hierin