Stuck in the moment: Ontsnap aan de grip die constipatie op je heeft

Iedereen heeft wel eens dagen waarop de spijsvertering niet soepel verloopt. Je hebt het gevoel van dringend te moeten, maar je voelt je “stuck in the moment”. 

In deze blog ga ik dieper in op wat constipatie precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

Wat is Constipatie?

Constipatie wordt gekenmerkt door vertraagd of moeizaam ledigen van je darmen. Je ervaart dat je ontlasting droog, hard en pijnlijk is geworden en met moeite zijn weg naar buiten kan vinden.

Mensen met constipatie gaan minder vaak stoelgang maken ( minder dan 3 keer per week).

Constipatie is meestal van korte duur, wanneer deze ernstigere vormen aanneemt, spreekt men van obstipatie.

Hieronder raak ik slechts enkele oorzaken van constipatie:

  1. Voeding en Vezels: Onvoldoende inname van vezelrijk voedsel, zoals groenten, fruit en volle granen,….  Normaalgezien is een vezelinname van ongeveer 35 gram wenselijk om een vlotte stoelgang te genereren. Vezels helpen de ontlasting zachter te maken en de darmperistaltiek te bevorderen. 

  2. Onvoldoende Hydratatie: Onvoldoende water drinken kan leiden tot harde ontlasting. Vocht helpt de ontlasting te verzachten.

  3. Te weinig Lichamelijke activiteit: Een gebrek aan lichaamsbeweging kan de peristaltiek vertragen en constipatie in de hand werken.

  4. Stress: Stress verstoort de spijsvertering en draagt bij aan constipatie.

  5. Medicatie: Sommige medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers en antidepressiva, kunnen constipatie als bijwerking hebben.

  6. Slaaptekort: Ons lichaam heeft een circardiaans ritme dat zoveel mogelijk gerespecteerd dient te worden. Slaaptekort kan ook zijn impact hebben op constipatie.
  7. Uitstellen van toiletbezoek: vaak wordt de aandrang om de grote boodschap te doen genegeerd en wordt de stoelgang dus opgehouden. Dit kan ook constipatie verergeren.
  8. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap is het progesteronhormoon verhoogd. Dit is nodig om de contracties van de baarmoeder af te remmen, helaas kan dit hormoon ook zijn impact hebben op de samentrekkingen van de darmspieren.
  9. Ouderdom: Naarmate we ouder worden, neemt de spierkracht van onze spieren ook af. Oudere mensen gaan ook minder en minder bewegen, waardoor ook de impact op de darmen niet te onderschatten is
  10. Overgewicht: de vetcellen zorgen voor een toenemende ontstekingsgraad in het lichaam, waardoor er minder energie is voor de spijsvertering, waardoor deze gaat stagneren. Mensen met overgewicht gaan ook minder bewegen omdat ze daar fysiek problemen mee ondervinden

Preventie en Behandeling:

  1. Eet Vezelrijk Voedsel: Voeg meer vezels toe aan je eetpatroon. Je hebt zowel nood aan oplosbare als onoplosbare vezels. Enkele voorbeelden: appelen, peren, vijgen, pruimen. 2 stukken fruit per dag zijn meer dan voldoende. Ook voedingsmiddelen rijk aan inuline hebben een goede impact op je darm zoals aardperen, ui, witloof, zoete aardappel. Ook een lepel Chiazaad en/of lijnzaad en/of psylliumvezels kunnen je hierbij helpen

  2. Drink Voldoende Water: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. 

  3. Beweeg Regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan de darmbewegingen stimuleren en constipatie helpen voorkomen. Las enkele eenvoudige activiteiten in je dagplanning zodat je genoeg beweging hebt.

  4. Luister naar je Lichaam: Negeer niet de aandrang om naar het toilet te gaan. Uitstellen kan de ontlasting harder maken.

  5. Stressbeheersing: Zoek manieren om stress te verminderen en meer te ontspannen. Kies iets wat bij jou als persoon past.

  6. Vermijd Laxeermiddelen: Het langdurig gebruik van laxeermiddelen zonder medisch advies kan leiden tot afhankelijkheid en creëren van luie darmen.

  7. Neem een goede houding aan op toilet: gehurkt is de beste manier, maar daar zijn onze toiletten niet meer op voorzien. Zit relax en push niet te hard.
  8. Raadpleeg een Professional: Als constipatie aanhoudt of verergert, laad je begeleiden die het grotere plaatje bekijkt. Iemand die de oorzaak van je constipatie aanpakt in plaats van zich enkel te focussen op symptoombestrijding

Conclusie:

Constipatie is een veelvoorkomend probleem, dat goed aangepakt dient te worden. Niet vanuit symptoombestrijding, maar wel door de oorzaak in kaart te brengen en aan te pakken. Laat je hierdoor goed begeleiden, want niet alles geeft bij iedereen hetzelfde effect. Iedereen is immers uniek.