Genieten zonder schuldgevoel: biologisch of niet. Dilemma's

biogroenten: bloemkool, rode kool, koolrabi, aardappel

Biologische voeding wordt de afgelopen jaren steeds populairder. Meer en meer mensen kiezen ervoor omdat ze bewuster worden van de impact van goede voeding op hun gezondheid. Ook voedingsproducenten merken dit trend op en springen dan ook mee op de kar. 

Natuurlijk krijg ik geregeld de vraag of biologische voeding daadwerkelijk gezonder is dan de niet-biologische variant?

In deze blogpost werp ik een kritische blik op de verschillen tussen biologische en niet-biologische voeding en help ik je wat wijzer te maken zodat je zonder schuldgevoel de “juiste” keuze kan maken. Ik houd ook rekening met genetisch niet gemanipuleerde voeding. Soms wordt het woord ” bio” misleidend gebruikt om verkoop te stimuleren. Let ook op de woorden 100% natuurlijk en check of dit werkelijk klopt en geen misleidende reclame is.

Biologische voeding wilt niet persé zeggen dat ze meer vitaminen of mineralen bevatten. Biologisch geteeld plantaardig voedsel bevat wel meer fytonutriënten en bio-actieve stoffen omdat de planten nog blootgesteld worden aan stressoren. De planten maken deze stoffen meer aan omdat ze zich willen beschermen tegen o.a. schimmels. Planten die besproeid zijn met insecticiden en pesticiden hoeven deze strategie niet toe te passen en maken bijgevolg deze stoffen dus minder aan. Deze toxische stoffen overbelasten ons detoxificatiesysteem, wijzigen de activiteit van onze genen en kunnen schade brengen op celniveau. 

 

Welke producten zijn het meest de moeite waard om biologisch te eten?

Hoewel biologisch voedsel soms duurder kan zijn, zijn er bepaalde producten waarbij de voordelen van biologisch telen opwegen tegen de extra kosten. 

  1. Groenten en Fruit met Dunne Schil: Biologische groenten en fruit met dunne schil, zoals appels, druiven, aardbeien en spinazie, perziken, boerenkool, peren,.. verdienen vaak de voorkeur. Dunne schillen bieden minder bescherming tegen pesticiden, waardoor biologisch geteelde varianten een verstandige keuze kunnen zijn. Deze worden ook wel de Diry Dozen genoemd.

  2. Bladgroenten: Bladgroenten zoals sla, boerenkool en snijbiet hebben de neiging om hogere concentraties pesticiden vast te houden. Kiezen voor biologische varianten van deze groenten kan de blootstelling aan schadelijke stoffen verminderen.

  3. Vlees en Zuivelproducten: Biologisch vlees en zuivelproducten zijn vaak afkomstig van dieren die geen antibiotica of groeihormonen hebben gekregen. Bovendien wordt bij biologische veeteelt meer nadruk gelegd op diervriendelijke praktijken, wat ook een ethische overweging kan zijn. In principe vertoeven deze dieren zich ook meer buiten waardoor ze meer beweging hebben.  Een wist-je-datje : een ‘gewone” kip wordt meestal na 6 weken geslacht omdat ze dan klaar is met groeien en een biologische kip mag 12 weken groeien. De reden is vaak gerelateerd aan gebruik van groeihormoon of antibiotica om de kip te beschermen tegen allerlei infecties.

  4. Eieren: Biologische eieren komen van kippen die eten krijgen zonder genetisch gemodificeerd voer en hebben meer ruimte gehad om vrij rond te lopen. Dit kan resulteren in eieren met een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren en andere voedingsstoffen. Natuurlijk is het ook goed als kippen gewoon goed buiten kunnen rondlopen natuurlijk op gronden waar ook niet gespoten worden. 

  5. Bessen: Bessen zoals bosbessen, frambozen en bramen kunnen hogere concentraties pesticiden bevatten. Kiezen voor biologische bessen kan de blootstelling aan deze stoffen verminderen.

  6. Babyvoeding: Voor ouders die babyvoeding kopen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in biologische opties. Baby’s hebben een gevoeliger immuunsysteem en kunnen meer vatbaar zijn voor de effecten van pesticiden.

Conclusie:

Hoewel het niet altijd haalbaar is om volledig over te schakelen op biologisch voedsel, kan het maken van bewuste keuzes bij bepaalde producten de blootstelling aan schadelijke stoffen verminderen. Door te focussen op groenten, fruit, vlees en zuivelproducten die meer vatbaar zijn voor pesticiden, kun je een gezonde balans vinden tussen biologisch en gangbaar voedsel binnen je budget. Het blijft belangrijk om te onthouden dat het eten van veel groenten en fruit, zelfs als ze niet biologisch zijn, nog steeds beter is dan het vermijden van deze gezonde voedingsmiddelen.